Cultiva: JULEBUKK I BYEN

Det skumleste og sprøeste opptoget gjennom Julebyen? Julebukk i byen er inspirert av Åsgårdsreia som i følge den norske folketroa kom rundt juletider. 3 søndager i desember kan du oppleve julebukkene rundt i byen.

"Julebukk i byen" er inspirert av Åsgårdsreia som kom rundt juletider. Dette ryttet bestod i følge folketroa av gjengangere – de som hverken kom til himmelen eller helvete, men gikk rundt her på jorden. Ved juletider var deres oppgave å inspisere at folk hadde mat og drikke i hus samt at det var gjort skikkelig reint.

📌 3 søndager i desember 

Forestillingen/opptoget "Julebukk i byen" kan du oppleve 3 søndager før jul:

  • 6.desember kl. 17 - 19
  • 13.desember kl. 17 - 19
  • 22.desember kl. 17 - 19

Start på Odderøya med rute til Torvet og videre til Slottet for så å ende i Posebyen.

✨ Opptoget ledes av en kvinneskikkelse som lyser lik ei stjerne

Med de rette forbindelsene til det overnaturlige kan man her hente ut rikdom og velsignelse mot enkle ofre av markens grøder. Derfor setter man den dagen frem brød og drikke og lar alt være være rent slik at sykdom ikke dras med inn i et nye året. 

🥣 Står grøten klar?

Julebukkene besøker ulike arrangementer, kanskje en kafe eller bakeri. Hvem vet?Står grøten klar når bukkene, nissene, faunen, gråtekoner, varulver og falne soldater kommer?

(OBS! Både "moderne" smittevernregler som følge av Corona, men også i tradisjonens tro, står Årsgårdsreia alltid på utsiden av huset). 

🎄Reia går rundt Juleviruset søndag 6.desember 

Et 17. mai virus muterer seg til "julevirus". 17.mai-koronaviruset laget av kunstner Erik Pirolt var en parodi på billig 17.mai-pynt i plast. Nå vil viruset tilpasse seg julen og forme seg om til noe vakkert, med en overflate av mose og knotter laget av røde julekuler.

Åsgårdsreia går rundt juleviruset på Torvet ca. kl. 1730. 

 

 

Åsgårdsreia

Åsgårdsreia eller oskoreia var en larmende flokk av gjenferd, slåsskjemper, mordere, drukkenbolter, bedragere, løsaktige kvinner, tusser og troll, som ved juletider for gjennom luften på ildsprutende hester, anført av Guro Rysserova (Rumpe-Guro).

(kilde: Store norske leksikon) 

Disse er medvirkende i Julebukk i byen:

Filip Ring, Irene Bakkevold, Kjetil Nordhus, Roald Jansen, Tedros Getachew Sibhatu, Amalie Larsen, Jon Lunde, Camilla Prytz, Elisabeth Romberg, Reidun Mork, Morten Liene, Jan Kenneth Transeth.