Spis Grønt Matstudio

Nå kan du lage grønnere mat hjemme sammen med Kvadraturen!

Vinner av #greenweekchallenge er kåret

Vi gratulerer Elin Kile som heldig vinner av et Kvadraturen Gavekort under Spis Grønt Uka! Takk for at du var med å ta #greenweekchallenge

SPIS GRØNT MATSTUDIO

Hver dag under Spis Grønt Uka vil en av byens dyktige kjøkkensjefer inspirere deg og lære deg hvordan du lager grønnere mat hjemme! Bli med inn i Spis Grønt Matstudio - og få nye grønne idéer!

Mandag:
Kjøkkensjef på Mother India, Sarita Sehjpal, lager vegetarisk butterchicken og laks korma! Nå kan du lage grønn og sunnere indisk hjemme!

 

LAKS KORMA
4 PERSONER
750 G laksefilet i medium store stykker
2 mediumstore løk finhakket
4 ss matolje
2 ss garam masala
1 ts gurkemeie
2 ss malte cashewnøtter
100 gr spinat
1 ts salt eller etter smak
2 ss honning
50 g minimais
Ca 50 g saritas mangochutney eller etter smak
2 ss kokosflak til pynt

BUTTER CHIKCEN - VEGETAR
200 g ulike grønnsaker som søt potet, blomkål, paprika, aubergin, squash
Marinade til grønnsakene
4 ss gresk yoghurt
2 ss olje
1 ss hvitløk og ingefærpure
1 ss salt eller etter smak
2 ss gram masala
1 ts korianderpulver
1 ts cuminpulver
1 ss gurkemeie
1 ts chilipulver (kan sløyfes)
Stekes i ovn i ca 10 – 15 min. på 200 grader
Saus:
50 g smør
2 ss olje
1 kanelstang
4-5 grønn kardemomme
2 sort kardemomme
2 laurbærblad
1 ts fennikel frø
½ ts nellikspiker

1 boks hakkede tomater
3 ss malte cashewnøtter
1 ts salt eller etter smak
1 ss garam masala
1 ts røkt paprika
1 ts korianderpulver
½ ts cuminpulver
2 ss kokosmasse
1 ss honning
1 klype bukkehornskløver
3 dl matfløte

Tirsdag: Kjøkkensjef Benjamin Dogan ved TilStede mat og mer frister oss med en thailandsk og vegansk green curry! NAAAM!

Oppskrift:

THAI VEGAN GREEN CURRY

THAI CURRYPASTE
1 ts svarte pepperkorn
1 ss korianderfrø 1 ts cumminfrø
2 stk limegress, ta bort det ytterste laget og kutt i tynne skiver 1 tommelstor bit ingefær, skrelt og kuttet i tynne skiver
3-6 stk grønn chili, fjern stilken og kutt i tynne skiver
1 neve koriander, stilker og blad
Skall og juice av 1 lime
8 kaffir limeblader, kuttet i tynne skiver
2 stk sjalottløk, kuttet i tynne skiver
4 ss kokosolje/rapsolje 2 ss tamari eller soyasaus
2 ss agave eller palmesukker

WOKEDE GRØNNSAKER OG TOFU
* 100 gram fast tofu pr. person.
* Ca. 300 gram grønnsaker per person etter eget ønske, f.eks. aspargesbønner, løk, sukkererter, brokkoli, squash, gulrot, paprika eller annet som er i sesong.
* 1 stor ss green curry paste pr. person
* 1 1/2 dl kokosmelk pr. person
* 1 neve koriander, grovhakket 1 lime, smak til Tamari eller salt, smak til

 

PEANØTTKRØNSJ
2 dl rå peanøtter
1 ts agave
1 ss tamari eller soyasaus
Skall og juice av ½ lime
1 chili, finhakket
1 ss sesamfrø
Bland alle ingrediensene og fordel blandingen utover på en stekeplate.
Stekes på 180 grader til den får gyllen farge (ca. 10-15 min.).
Rør i blandingen halvveis i steketiden. Avkjøles.

 

Serveres med wokede grønnsaker, tofu, chili- og peanøttkrønsj, quionoa eller ris! 

Onsdag:
Daglig leder på restaurantfenomenet Smag & Behag Kristiansand viser deg hvordan du kan bli men grønn masterchef hjemem med en himmelsk blomkålrett og en digg belgisk potetvaffel! Dette smaker like godt som det ser ut som! 

Ingredienser 

Belgisk Potetvaffel med Holtefjell Xo

  • 1 belgisk potetvaffel (av kokte, knuste mandelpoteter)

  • 5-6 cherrytomater

  • Olivenolje

  • Salt

  • Pepper

  • Syltet fennikel

  • Syltet rødløk

  • Sprøstekte, bakte mandler

  • Avocadokrem (3 avokado, 1 lime, salt og pepper)

  • Ricottakrem eller annen ferskost

  • Sprø potetchips

  • Tørket estragon

 

Himmelsk Blomkål

  • 1 blomkål

  • 3 ss smør

  • Purreolje

  • Purremajones

  • Holtefjell XO-dressing

  • Fritert grønnkål

  • Ristede pinjekjerner

  • Gressløk

  • Tørkede blomster

  • Purreaske

  • Revet Holtefjell XO

  • Noen blader med brønnkarse

  • Noen blader oxalis

TORSDAG

Dagens gjest i matstudioet er Lalli fra Meny Torvet som disker opp med en superdigg og fulladet vegansandwich samt en deilig jordbærsuppe toppet med vegansk DUGG fra Hennig-Olsen is. 

OPPSKRIFT

Vegansandwich:

  • 1 tykk og god brødskive fra Edgars Bakeri
  • Olivenolje
  • Salt 
  • Pepper
  • Noen rause blader hjertesalat
  • 3-4 cherrytomater
  • ½  finhakketrødløk
  • 6 stk minipaprika (2 røde, 2 orange, 2 grønne)
  • 1 liten avokado
  • Frisk sitronsaft
  • 1 rød chili
  • Frisk basilikum

 

Jordbærsuppe og iskrem:

  • 600 gram jordbær
  • 150 gram sukker
  • 5 dl vann
  • 1 vaniljestang splittet på langs
  • 2-3 ts finhakket mynte
  • En stor kule DUGG kokosis fra Hennig-Olsen
  • Litt sitron eller lime
  • 1 ss kokosflak

FREDAG 

Thomas på Jonas B. gjør fredagen komplett med en superdigg jordskokkrisotto - og siden det er helg så skal vi selvsagt også ha dessert; En jordbæris med økologiske jordbær fra Mjåland Gård på 1-2-3!

Jordskokkrisotto (4 porsjoner)

  • 6–15 jordskokker, 2 til fritering
  • 6 ss smør
  • 2 ss olivenolje til fresing
  • 2 mellomstore sjalottløk
  • 2 fedd hvitløk
  • 200 g risottoris
  • 2 dl vann eller grønnsakkraft
  • 1/2 dl hvitvin
  • Saften av 1/2 sitron
  • Nykvernet sort pepper
  • 40 g Pecorino Romano
  • 4 ss olivenolje til anretning
  • Ertespirer

Jordbæris på 1-2-3 (2 porsjoner)

20 stk frosne jordbær
6 ss gresk yoghurt
1 stk økologisk banan
Vaniljefrø av ¼ vaniljestang
Saft av 1 lime
4 ss rørte jordbær

Pynt:
2 stk ferske jordbær
1 ss tørkede jordbær

 

 

 

 

LØRDAG

Nå kan du endelig lære å lage de aller beste falaflene hjemme! Omar fra Sham Syrisk Mat gir deg tipsene som gjør at du blir skkkelig god på å lage fastfood fra Midtøsten!

Edgj er en vegetarburger basert på egg og bladpersille, som smaker utmerket sammen med syrlig salat! 

EDGJ - VEGETARBURGER

100 gram bladpersille

50 gram gul løk, finhakkes

3 egg

½ ss tørket mynte

En klype cummin

En klype salt

1 teskje hvetemel

 

Bland sammen alle ingredienser. Obs! Må blandes veldig godt!

Av blandingen lages 3 stk edg (burgere) j som stekes i ca. 1,5 cm olje i stekepanne

 

FALAFEL (ca. 40 stk)

1 kilo tørkede kikerter

75 gram bladpersille

75 gram grønn paprika

75 gram hvitløk

 

Kikerter legges i vann i 24 timer

Kjør alle ingredienser tre ganger gjennom kvern

 

Ti minutter før fritering tilsettes bakepulver (ca. 10 gram per 10 falafelboller)

Friteres ca. 4 minutter på 180 grader