Over 30 bedrifter var påmeldt til frokostmøtet - hvor tema var rekruttering til butikk, salg- og servicefaget. 

- KKG har aldri hatt så mange søkere på salg, service og reiseliv utdanningen som det de har i år, og disse elevene trenger praksisplasser. Det er nå 70 elever på vg1 salg, service og reiseliv og nærmere 45 elever på vg2, sier Elisabet Skogseid. 

Videre forteller avdelingsleder Wenche Fjell Gundersen at de gjerne vil bygge et samarbeid med butikkene og bedriftene i Kvadraturen sånn at elevene får lære av de beste personene i bransjen, og sånn at de får tilrettelagt for de beste mulighetene innen salg, service og reiseliv. Det å ha elever i praksis er en fin mulighet for alle bedrifter til å bli kjent med unge arbeidsvillige mennesker som kan ha en fremtid i en bedrift som lærling eller som ansatt.

Elevene starter opp med praksisplass i løpet av september. Utplasseringsdagen i bedriften er enten på mandager, tirsdager eller torsdager. Her blir bedrift, elev og skole enige om hva som passer best. 

📍 Skal være gunstig å utdanne de unge 

Fagopplæringen Sør informerte bedriftene som var på møte om hva det vil si å være en lærebedrift og at dette er noe alle bedrifter har mulighet til å bli selv om det er noen forpliktelser bedriftene må imøtekomme. 

Forpliktelsene en bedrift må imøtekomme:

  • En faglig leder med minst seks års erfaring eller utdannelse innenfor fagområdet. 
  • Arbeidskontrakt som dekker hele lærlingtiden.
  • Arbeidsgiveransvar, lønn og forsikring.
  • Følger fagplanen og gir lærlingen spisskompetanse.
  • Ingen forpliktelser etter endt læretid. 

- Det å være en lærebedrift vil si at bedriften har en eller flere lærlinger i en periode over to år. Dette er etter at lærlingene er ferdig med to års utdannelse på salg, service og reiselivsutdanningen på videregående. Bedriftene og butikkene skal være med å veilede lærlingene til å bli best mulig fagarbeidere på området i et tett samarbeid med oss i fagopplæringen sør, sier Stian Haustreis. 

Haustreis forteller videre at det skal være gunstig for bedrifter å utdanne nye fagpersoner. 

- Bedriftene skal over to år betale lærlingen det som tilsvarer en årslønn etter at utdannelsen er ferdig. Bedriftene som har lærlinger får også et tilskudd fra fylkeskommunen for opplæringen de gjør av en lærling. 

Alt du trenger å vite

Last ned presentasjonen fra møtet. Her finner du praktisk info og kontaktinfo for videre oppfølging