Juletrær i byen

Hva skjer egentlig med juletrærne når jula er over?

I førjulstiden pyntes Kvadraturen med masse flotte juletrær. Men hva skjer egentlig med juletrærne når jula er over?

Før jul pyntes byens gater og butikkfasader i Kvadraturen med en mengde flotte juletrær. 

Dette er blitt en liten "signatur" for Julebyen Kristiansand, og vi får mange gode tilbakemeldinger på at det er hyggelig i byen før jul. 

Men hva skjer egentlig med juletrærne når jula er over?

Og hva tenker vi rundt miljø og bærekraft når vi bruker ekte juletrær? 

Vi er opptatt av miljøperspektivet ved å pynte med såpass mange juletrær i byen. Vi har vurdert ulike løsninger, hvor konklusjonen så langt har vært at ekte, avkutta trær er det beste alternativet. Vi har over 200 trær plassert på ulike steder i byen, og disse blir utsatt for vær og vind i perioden november - desember. I tillegg er de også beklageligvis utsatt for hærverk og forurensing. I den grad det finnes løsninger på leie av trær i så stort volum som vi skal ha, så vil det være utfordrende å kunne garantere for tilstanden til trærne gjennom perioden. 

Løsninger med juletre av plast har vi valgt bort, både av hensyn til miljø og estetikk. 

Vi er bevisste på hvem vi får levert trær fra, og ikke minst hva som skjer med trærne etterpå. Trærne som står rundt i byen nå er såkalte Nordmannsedelgran dyrket i Fevangskogen som ligger på Raet i Sandefjord kommune. Her ligger Søndre Fevang gårdsbruk, hvor det har vært drevet med juletredyrking siden 1974.

Nordmannsedelgran vokser som naturlig skog i fjellområdene på østsiden av Svartehavet. Tyngdepunktet for juletredyrking av Nordmannsedelgran i Norge er Rogaland, Vestfold og Agder. Granbaret er fyldig med blanke, mørkegrønne nåler. 

Trærne plantes som 3-årige små juletreplanter. Deretter får de godt stell med gjødsel og forming hvert år. Ugraset blir hovedsakelig holdt unna med sau som beiter mellom trærne. Ellers passes det på at juletrærne hvert år får tilstrekkelig næring, holdes frie for skadelige insektangrep og formklippes til et flott naturlig juletre.

Når trærne hugges, pakkes de inn i nett for å beskytte de under transporten. Når trærne blir demontert blir de kjørt gjennom flisekutter, og brukt som kompost. Nettene som er brukt til å beskytte trærne under transporten, samles og pakkes i gjennomsiktige plastposer og sorteres som plastavfall. 

Burde vi latt juletreet stå i skogen? Her kan du lese mer om Lars Sandved Dalen i Norsk Institutt for skog og landskap mener om dette.